9 - Later is nog veraf

Later is nog veraf

Waarom zou je als zelfstandig ondernemer extra sparen voor je pensioen? Daar zijn verschillende goede redenen voor:

  1. Het wettelijk pensioen van een zelfstandige is erg laag. Veel lager dan dat van ambtenaren en loontrekkenden.
  2. Pensioensparen en VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) zijn fiscaal voordelig. Je betaalt minder belastingen.
  3. Pensioenverzekeringen leveren doorgaans een mooie rente op. Mooier dan die van een klassiek spaarboekje.

Zelfstandigen kunnen op twee manieren sparen voor een aanvullend pensioen. Het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen) is zoals de naam zegt voorbehouden voor zelfstandige ondernemers. Pensioensparen kan iedereen. Ook een werknemer. Dikwijls sluit een werkgever een pensioen- en levensverzekering voor zijn werknemers af. In dat geval spreekt men van een groepsverzekering.

Pensioensparen is een interessante manier om een appeltje voor de dorst opzij te leggen. Je spaart voor later en tegelijk betaal je nu al minder belastingen. Voor het geld dat je in je pensioenspaarpot stopt, krijg je een hogere interest dan op een klassiek spaarboekje – op voorwaarde dat je het geld tot aan je pensioen laat staan.

Pensioensparen

Pensioensparen, hoe werkt het?

Je kunt op twee manieren aan pensioensparen doen: ofwel bij een bank met een pensioenbelegging, ofwel bij een verzekeringsmaatschappij met een pensioenspaarrekening. Een belegging kan meer opleveren, maar is minder zeker. Ze is namelijk afhankelijk van de beurs.

Bij een spaarrekening is je kapitaal én een minimumrente gewaarborgd. En in het beste geval komt er nog een extra rendement bovenop.

In beide formules mag je per jaar tot een maximumbedrag  sparen.  De regering legt vast hoe hoog dat bedrag is. 30 % van het geld dat je spaart, mag je dan in mindering brengen van je personenbelasting.