5 - De prijs van je polis

Prijs van je polis

Verzekeraars hanteren een hele resem voorwaarden en criteria wanneer ze je een voorstel voor een autoverzekering bezorgen. Leeftijd en rijervaring spelen daarin een belangrijke rol. Maar ook het aantal schadegevallen dat je de laatste jaren bij elkaar sprokkelde, telt mee.

Maar zelfs daarmee is de kous niet af. Waar je woont, wordt ook in rekening gebracht. Is dat in de stad, dan loop je meer kans op een schram of een deuk. Een ongeval schuilt er in een klein hoekje. Op het platteland loop je iets minder gevaar.

Maar anderzijds, wat als je in de stad woont en je auto enkel in de weekends gebruikt om te shoppen? Dan is je premie wellicht lager dan voor iemand die elke dag met de auto in Brussel gaat werken.

Hoeveel kilometers je jaarlijks verrijdt en waarvoor je dat doet (privé of werk)? Het telt mee in de berekening van je verzekeringspremie.

En dan is er de auto zelf. Hoeveel pk’s schuilen er onder de motorkap? Hoe meer vermogen, hoe duurder je verzekering. En dat niet alleen, want ook de jaarlijkse verkeersbelasting is dan niet mals. Hou daar rekening mee als je een zogenaamd ‘goedkope’ tweedehands op de kop denkt te tikken.

Wat nog? De prijs uiteraard – maar dan alleen als je een omniumverzekering afsluit. De verzekeraar weet dan graag zowel de catalogusprijs als de verkoopprijs.

Waarmee houden verzekeraars géén rekening? Je geslacht. Man of vrouw, iedereen kan wel eens bij een ongeval betrokken raken. Tellen meestal ook niet mee: het merk van je auto, de brandstof die hij gebruikt of … de kleur. Al hoor je wel eens vertellen dat rode wagens omwille van hun agressieve kleur hoger ingeschaald worden. Larie!