4 - Méér dan wat schade…

Occasiewagen

Steven verruilt zijn bromfiets voor een serieuze tweedehandsauto. Met wat hij in de vakantie verdiende kan hij zich een mooie occasiewagen aanschaffen. Maar ook die moet verzekerd worden.

Dus gaat Steven langs bij zijn makelaar. Die legt hem alle mogelijkheden uit. Uiteraard is er de verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Maar daarnaast heb je nog heel wat opties. Een omnium? Een kleine omnium? Rechtsbijstand? Een polis bestuurder? Steven gaat ervan duizelen.

Met een grote omnium bescherm je naast de schade aan derden ook je eigen voertuig. Als je dan een ongeval veroorzaakt, wordt de schade door de verzekering vergoed. Wellicht betaal je dan wel een franchise. Dat is een deel van de kosten dat voor jouw rekening is. De grootte van die franchise kan verschillen.

Een kleine omnium komt van pas als de schade aan je auto niet door een ongeval is veroorzaakt. Maar wel door een fikse hagelbui, bijvoorbeeld. Een grote omnium sluit je af bij de aankoop van een nieuwe wagen of wanneer je een lening hebt afgesloten voor de aankoop. Een kleine omnium is bijvoorbeeld verstandig als je auto buiten slaapt.

 

De rechtsbijstandsverzekering zorgt ervoor dat een jurist of zo nodig een advocaat je op kosten van de verzekering bijstaat bij discussies. Wie was in fout? Hoe groot is de schade? Hoeveel is de restwaarde van je auto? Ben je het niet eens met de tegenpartij of met je verzekeraar? Dan komt rechtsbijstand goed van pas.

 In elk geval: Steven koos voor een extra rechtsbijstand bovenop zijn BA-motorvoertuigen. En nu maar duimen dat alles goed gaat …