3 - Jij bent dus in fout …

Burgerlijke aansprakelijkheid

Zodra je een gemotoriseerd voertuig in het verkeer brengt, moet je daarvoor een polis burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten. Wat betekent dat?

Burgerlijke aansprakelijkheid wil zeggen dat je de schade die jij veroorzaakt met je auto of brommer moet vergoeden. Het gaat dan om lichamelijke, materiële en morele schade die je anderen toebrengt.

Omdat de kosten zeer hoog kunnen oplopen, verplicht de overheid je een BA-motorvoertuigen af te sluiten. Zo is de tegenpartij altijd zeker van een schadevergoeding, en ben jij gerust dat je die kosten niet zelf hoeft te dragen.

Betekent dit dat je dan niet voorzichtig moet zijn in het verkeer? Toch wel. Want bij elk ongeval dat jij veroorzaakt, verhoogt doorgaans ook de premie van je verzekeringspolis of wordt je contract soms zelfs opgezegd. En dat wil je toch vermijden? Kijk dan in ieder geval goed na in de bijzondere voorwaarden of de verzekeraar een bonus-malusstelsel voorziet en hoe het werkt. Dat kan nogal verschillen naargelang de verzekeraar en het type voertuig (bromfiets, auto, bedrijfsvoertuig). Verzekeraars zijn namelijk niet verplicht een bonus-malus toe te passen.