2- Op alles staat een prijs

Risico inschatten

Heb jij een kristallen bol?

Kun jij de toekomst voorspellen? En weet je altijd zeker wat je te wachten staat? Dan heb je wellicht geen verzekering nodig. Of net wel. Want dan weet je nu al dat je morgen of over een jaar iets kan overkomen, waardoor je in zware financiële problemen komt. Tenzij … je verzekerd bent.

Een verzekering kun je bekijken als een voorzorg. Je dekt jezelf in tegen de gevolgen van mogelijk onheil. Maar het is ook een vorm van solidariteit. Als we met z’n allen een brandverzekering afsluiten, gaat niet iedereen die nodig hebben. Maar het geld dat we er allemaal samen  voor betalen, gebruikt de verzekeraar om de schadelijders te vergoeden.

Verzekeraars doen aan kansberekening. Ze gebruiken daarvoor statistieken en ingewikkelde formules. Ze onderzoeken hoe groot de kans is dat een bepaalde situatie zich voordoet. En hoeveel één schadegeval hen dan gemiddeld kan kosten. Een derde factor is het aantal mensen dat de verzekering afsluit.

Vereenvoudigd komt het neer op de volgende formule:

 

Gemiddelde schadekost x aantal schadegevallen
___________________________________________    =  kostprijs verzekering

Aantal verzekeringnemers

 

Getallen maken dit veel duidelijker:

€ 10.000 x 10 
____________   = € 100

1000        

 

Uiteraard willen verzekeringsondernemingen ook winst maken. In de formule die zij gebruiken, zal dus ook het winstpercentage een rol spelen. En omdat ze concurrenten zijn van elkaar kan dat percentage onderling verschillen. Met een hogere of lagere premie als gevolg.

Vergelijk daarom altijd enkele voorstellen die je krijgt. Let daarbij ook op andere details: dekken ze dezelfde zaken? Bieden ze dezelfde service? Leggen ze dezelfde voorwaarden op?