11 - Een speciaal geval, de zwakke weggebruiker

Zwakke weggebruiker

Je hebt er wellicht al van gehoord: de zwakke weggebruiker. Meestal denk je dan aan fietsers en voetgangers. Maar er zijn een aantal anderen die onder die noemer vallen. Ook ruiters te paard of de inzittenden van een auto zijn zwakke weggebruikers. Zij staan immers evengoed  ‘zwak’ tegenover de enorme kracht van een motorvoertuig.

Er bestaan nogal wat misverstanden over zwakke weggebruikers. Veel mensen denken dat zwakke weggebruikers altijd in hun recht zijn. Maar dat is niet zo. Een zwakke weggebruiker moet zich evenzeer aan het verkeersreglement houden.

Ook zwakke weggebruikers maken fouten…

Er bestaan nogal wat misverstanden over zwakke weggebruikers. Veel mensen denken dat zwakke weggebruikers altijd in hun recht zijn. Maar dat is niet zo. Een zwakke weggebruiker moet zich evenzeer aan het verkeersreglement houden.

Toch zijn zwakke weggebruikers goed beschermd: als ze gewond raken bij een ongeval, worden de medische kosten automatisch vergoed door de betrokken autoverzekeraar. Maar als de zwakke weggebruiker veroorzaker is van het ongeval, draait hij wel op voor alle materiële kosten. Ook die van de tegenpartij.